A The Holmes Group  még 2012 elején összegyűjtötte 2011 legrosszabbul kommunikált válságainak toplistáját. Bár a 2012-es évre is jócskán átnyúlt ez a krízis, a  TOP legrosszabban kommunikált események bronzérmes helyezését “vívta ki” a Pennsylvania Egyetem vezetősége. Évekig elhallgatták azt, hogy tudomásuk van egy szexuális zaklatóról. Bár több vezető távozni kényszerült az eset kapcsán, a legnagyobb médiavisszhangot a közkedvelt Joe Paterno futball vezetőedző nyugdíjazása váltotta ki, akinek az eset személyes tragédiájává is vált.

Számomra az eset annak dicstelen bizonyítéka, hogy az elhallgatás sosem jó kríziskommunikációs stratégia. Buta és önrontó próbálkozás, rövidlátó és teljességgel irányíthatatlanná teszi a kommunikációt. Megdöbbentő, hogy hány ezer hír, kommentár, elemzés született az eset kapcsán. Szörnyű belegondolni, hogy az elkendőzés (cover-up) micsoda kárt okozott az érintett áldozatoknak, családjaiknak és az 1855-ben alapított, komoly tudományos és közösségi múlttal bíró egyetem számára is.

A Penn State szexuális zaklatás krízis

A Penn State egyetemi futballcsapatának Jerry Sandusky nevű volt segédedzőjét azzal vádolták meg 2011 novemberében, hogy több diákot is szexuálisan molesztált. Több esetre derült fény, és a vizsgálat során az is bizonyossá vált, hogy az állami egyetem vezetői is tudtak a segédedző üzelmeiről, mégis szemet hunytak afölött. Az elhallgatási botrány egyik érintettjét, Joe Paterno vezetőedzőt diákjai többezres szimpátiatüntetéssel búcsúztatták. A vezetőedző jogi értelemben nem vétett, de mindenképpen gondatlannak bizonyult 2002-ben. Nem fordult a rendőrséghez, pedig neki jelentették, hogy Jerry Sandusky molesztált egy fiút a zuhanyzóban. „Ez egy tragédia, életem egyik nagy bánata. Visszatekintve azt kívánom, bárcsak többet tettem volna” – mondta Joe Paterno. Nemcsak a sztáredző, de nála magasabb beosztású egyetemi felsővezetők is lemondásra kényszerültek bűnpártoló magatartásukkal. A futballcsapatot sújtó NCAA – büntetések 2012 nyarán születtek meg. Videó a büntetések bejelentéséről itt. Az ikonikus edző, Joe Paterno nem érte meg, hogy 298-136-3-as rekordját, mely minden idők 5. legjobb FBS- eredménye, visszavegyék tőle. 2012. január 22-én meghalt.

A közvélemény reagálása a többrendbeli abúzusra

A molesztálásról értesült az egyetem elnöke, Graham Spanier is. De senki nem jelentette akkor és később sem a hatóságoknak a történteket. Ha ezt megteszik, valószínűleg számos kérdésre kellett volna válaszolniuk: mikortól tudnak a molesztálásról, egyedi esetről van-e szó, ki az érintett gyermek, adnak-e kártérítést (stb.). Egy részletes feltárás kétségkívül megcibálta volna az egyetem reputációját, de az eset eltussolása tarthatatlan helyzetbe hozta az intézményt. A szexuális zaklatást és abúzust amúgy is mélységesen elítélő amerikai közvélemény példás felháborodással reagált az egyetem erkölcsileg és jogilag is védhetetlen magatartására (az amerikai jog szerint, aki szexuális zaklatást tapasztal, vagy a felettesének, vagy pedig közvetlenül a rendőrségnek kell, hogy jelentse az esetet. Többek között a törvény szigorítása is szóba került a Penn State botrány kapcsán).

Az esetről szóló szakértői értékelések az elhallgatás következményeit hangsúlyozzák. Rich Torrenzano, a New York-i The Torrenzano Group elnöke, a Digital Assassination című könyv szerzője az eset kapcsán ezt nyilatkozta: Az elkendőzés ára sokszor nagyobb, mint a késedelem nélküli feltáró közzététel. Ken Makovsky, Makovsky & Company elnöke szerint pedig: “A PR első és legfontosabb szabálya: Soha ne csinálj semmit, amit nem szeretnél, hogy a nagyvilág, vagy anyád megtudjon.”

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 + tizenkilenc =