A metoo mozgalom adott lökést a Larry Nassar-pernek, mely igazából az áldozatokról szólt. Az olimpiai tornászcsapat és a michigani egyetem sportorvosa által elkövetett szexuális zaklatásokról az HBO készített megrázó dokumentumfilmet.

Előlép az első áldozat

Rachael Dehollander 2016 nyarán elsőként nevezte meg zaklatójaként Larry Nassart feljelentésében. A lány az Indiapolis Starban megjelent cikksorozatból merített erőt ahhoz, hogy ismét előálljon a mindenki által tisztelt és szeretett, népszerű sportorvos megvádolásához. Végtelen erőre azért volt szüksége, mert az 5 éves kora óta molesztált lány korábban is megpróbált segítséget kérni: saját szüleitől. A család barátjaként számon tartott Nassarról ugyanis nem hitték el Rachael állításait. Az Indiapolis Star cikkei azonban felbátorították. Ebben az USA tornaszövetségét azzal vádolták meg, hogy 2 edzőt védelmez, akik fiatal tornászokat zaklattak. A már nagykorú Rachael Dehollander tehát a rendőrséghez fordult és egy név nélkül nyilatkozó olimpikon is megszólalt az ügyben, hogy őt is zaklatta Nassar. (Nagyon sok hasonlóságot mutat az amerikai sajtó szerint a Penn State 2011-es szexuális zaklatási ügyéhez.)

A vádak hatalmas felzúdulást váltottak ki, rengetegen álltak ki Nassar ártatlansága mellett. Letartóztatását követően 1 millió dolláros óvadék ellenében elhagyhatta a börtönt, de a nyomozás folytatódott. Bár a nevüket és arcukat is felvállaló túlélők egymás után álltak ki a nyilvánosság elé, döbbent hitetlenkedés fogadta az újabb és újabb történeteket. Az áldozatok támadásának a vetett véget, hogy Nassar számítógépén 37 ezer fotót találatak. A gyermekpornográfiát ábrázoló fotók miatt óvadék nélkül lecsukják.

A #metoo berobbant

2017 őszére 25 zaklatási ügyért kell felelnie, és a Weinstein ügy kirobbanását követően több olimpikon vádolta meg. Nassar vádalkut kötött, így további 125 rendbeli zaklatással nem vádolták meg. Aquilina bírónő a vádalku lellenére lehetővé tette, hogy minden áldozat, aki akarja, megtehesse vallomását. A filmben végigkövethetjük ezeket a beszédeket. A vallomásokat megtapsolták, a tárgyalóteremben sokat sírtak az áldozatok. Közben Larry Nassar levelet írt a bírónak, hogy nem tud több áldozatot látni, nem tudja elviselni ezt az egész médiacirkuszt. Az áldozatokat hibáztatta a levélben, amit teljes terjedelmében Aquilina bírónő nem hozott nyilvánosságra.

A beszédek megkezdésekor még csak 6 lány vállalta névvel a nyilvánosság előtt a történetét, de felbátorították egymást. Hét közben 88 túlélő, a hét végére 156 túlélő mondott beszédet. Az áldozatok záróbeszédét Rachael Dehollander mondta el, aki az Michigani Egyetem felelősségéről beszélt. Úgy vélte, hogy Nassar azért abuzálhatta évtizedeken át áldozatait, mert az intézmények olyan kultúzát alakítanakki, amiben “egy veszélyes ragadozó vadászhat.” Aquilina bírónő 175 évnyi börtönre ítélte Nassart.

Nem áll meg Nassarnál az ügy

A zaklatási ügy maga alá temette a Michigani Egyetem igazgatóját, Lou Anna Simont, aki 2018 novemberében lemondott. Megvádolták, hogy hazudott a rendőrségnek. Azt a Kathie Klages edzőnőt, akihez több lány fordult panaszával, és eltussolta az ügyeket, nem jelentette a lányok panaszait, szintén vád alá helyezték. 2018-ban létrehozott az egyetem egy alapot az áldozatok pszichológiai kezelésére. és a michigani törbényekben előírták a hasonló esetek kötelező jelentését. Egy héttel Nassar ítélethozatalát követően a teljes tornaszövetség lemondott. A TwiStars tornaklub tulajdonosát, John Geddert felfüggesztette a tornaszövetség, nyomoznak utána. Steve Penny-t, az amerikai tornászszövetség elnökét is megvádolták, hogy manipulálta a bizonyítékokat a Nassar-ügyben.

Az áldozatokról szól a film, nem a zaklatóról

A film a túlélők szemszögéből mutatja be az egész történetet. Ez a fil nem Nassarról szól, hanem azokról a tornászlányokról, akik bátor kiállásukkal megakadályozták a szexuális zalkatás folytatását. Nagyon fontos látni, hogy a köztisztelet és megbecsülés olyan védőburkot font az abuzáló köré, hogy szinte érinthetetlenné vált. Súlyos probléma hazánkban is, hogy egy áldozat nyilvános kiállása minimálisan szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy kellő súllyal kezeljék a történteket.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 4 =