Eredetileg a Babaútlevéllel kapcsolatosan kértem beszélgetést Graf Orsolyától, a Pannon Filharmonikusok marketing és kommunikációs vezetőjétől. Ezzel a külső kommunikációs kampánnyal 2019 decemberében az MPRSZ Sándor Imre – díját érdemelték ki. Aztán kifordult a sarkaiból a világ. Mi történt a Pannon Filharmonikusoknál? Hogyan kommunikál a zenekar? Erről kérdeztem Graf Orsolyát.

Amikor bejelentették, hogy nem lehet rendezvényeket tartani, március 11-én más időszámítás kezdődött gondolom nálatok is. Volt ennek bármi előjele?

Aki hírfogyasztó, az sejtette a külföldi hírek, intézkedések alapján, hogy a tömeges rendezvényekkel valamit kezdeni fognak. Nálunk nagyon ritka a 100 fő alatti rendezvény, így le is állítottunk azonnal minden eseményt, hiszen eleve majd 100 ember ül a színpadon. Március 6-án még a MÜPÁ-ban koncerteztünk. De nagyon hirtelen történt minden.

Mutasd be a zenekari kollektívát!

A Pannon Filharmonikusoknak 130 fős munkavállalói gárdája van, ebből közel 100 művész és 30 fős menedzsment. Az Igazgató által koordinált művészeti team a programokat alkotja, a művészeti koncepciókat adja. Különlegességünk, hogy két vezető karmesterünk van. A menedzsment munkatársakhoz tartoznak a projektmenedzserek, akik a koncertekért felelnek, a kommunikáció-marketing-értékesítési csapatunk a teljes kommunikációt, a promóciót és az értékesítést koordinálja. Vannak adminisztrációs, gazdasági munkatársak és a HR menedzser egészíti ki a csapatot.

Milyen a munkamegosztás a HR és a kommunikáció között? Ki felel a belső kommunikációért? 

A belső kommunikációt az igazgató, a művészeti főtitkár és munkatársai, valamint én végzem. Szerencsére majdnem 10 éve van egy nagyon jó intranetünk, ami nagyon sokat segít a hírek megosztásában, az információáramlás fenntartásában. Kétségkívül előnyös volt, hogy nem most kellett kitalálnunk, hogyan fogjuk elektronikusan elérni a zenészeinket. A HR a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal elkészítette a szükséges nyomtatványokat, papírokat ahhoz, hogy a home office munkavégzés során munkaügyi kérdésekben ne kelljen személyesen megjelenni ügyet intézni.

Milyen külső és belső kommunikációs teendőitek lettek a veszélyhelyzet kihirdetését követően?

Rengeteg feladatunk lett. A közönséget értesítettük az elmaradásokról, a koncertek pótlásának szándékáról. A bérleteseket egyenként felhívtunk, a jegyvásárlóinkat is több csatornán tájékoztattuk.

A muzsikusokkal való belső kommunikációra nagy hangsúlyt helyeztünk. Nagyon sok külföldi vendégművésszel kellett egyeztetni. Társulati ülést tartottunk, ahol az igazgató úr személyesen tájékoztatta a muzsikusokat a kilátásokról és az intézkedésekről. A társulati ülés óta az intranet igazgatói blogjában ír a kollégákhoz, amihez gyors fejlesztést is kellett intéznünk a napokban. Jövő héttől bevezetjük a Zoom értekezleteket. Szokatlan a muzsikusainknak, hogy nem találkoznak, hiszen ők egymáshoz nagyon közel élték az életüket az elmúlt évtizedekben.

Több színház arra készül, hogy június első felében pótolni tudja az előadásait. Ti mivel kalkuláltok?

A Pannon Filharmonikusok teljes gárdája otthoni munkavégzésen van. Két feladatot kaptak: egyrészt megkapták az előttünk álló hetek kottaanyagait, amiből felkészülnek, hogy amint lehet, folytatódhassanak a próbák és mielőbb színpadra léphessünk. A másik feladatuk, hogy egészségesek maradjanak. Ne fertőzzenek, ne fertőződjenek, hogy amikor feloldódik a veszélyhelyzet, minél hamarabb készek legyünk játszani. Ehhez egészség és felkészültség kell.

Ellátjátok a kényszerszünet alatt is zenével a közönséget?

Youtube csatornánk évek óta aktív, vannak fenn koncertvideók, honlapon is elérhetőek zenék. Ezt a gyűjteményt folyamatosan bővítjük, megosztjuk. A muzsikusok is készülni fognak hamarosan anyagokkal.

A pécsi társintézményekkel létesítettünk egy együttműködést: a Pécsi Nemzeti Színházzal, a Bóbita Bábszínházzal és a Pécsi Harmadik Színházzal a meglévő felvételeket és kezdeményezéseket egymás közösségi média csatornáin keresztül is megosztjuk.

Több zenész esti erkélykoncertekkel tartja a kapcsolatot a közönséggel, ebben gondolkodtatok?

Nálunk négy napja esik a hó, így az erkélykoncert nem nagyon működne. De fontos leszögeznünk: mi nem látványos megmutatkozásban hiszünk, hanem abban, hogy most be kell mindenkinek zárkózni és egészségesnek kell maradni. Második hete tart a digitális oktatás, számos zeneiskolai tanárunk van, aki otthonról tanít jelenleg is. Ha azt el tudjuk érni, hogy a muzsikusaink egészségen munkába állnak, helytállnak pedagógusként, szülőként, emberként: már megtették azt, ami most a legfontosabb. De természetesen kreatív ágazatról beszélünk, biztos vagyok benne, hogy hamarosan előáll a művészeti közösség olyan produktumokkal, amelyeket kisebb formációkban vagy szólóban tudnak előadni.

Hogyan alakult át a vészhelyzet hatására a külső kommunikáció?

A legfontosabb az volt, egyenként felhívtuk az összes bérletesünket. Ez több ezer ember, jelentős részük 60 év feletti. Igyekszünk segíteni azoknak, akiknek nincs segítsége támasza, beszélgetünk velük. Most a háttérben lévő emberi gesztusok fontosabbak, mint a látványos külső kommunikáció.

Több helyen olvastam, hogy a zene segít ebben a bezártságban, a bizonytalanságban lélekápoló hatású.

A zene mindig többletet ad. Ez a titka. Mindenki számára megteremtődik a saját jelentése. A komolyzenében, abban a műfajban, amit mi képviselünk, a többletjelentés az időtlenség.

Egy ilyen krízisben az emberek kétségbeesnek, a mára figyelünk, pillanatnyi célokat tűzve ki. A komolyzene abban is segít, – azon túl, hogy hat ránk fizikálisan – azzal is hat, hogy az időt kitágítja.

Bach 300 éve született, de ma is játsszuk és hallgatjuk, sokszor olyankor is, amikor nem tudjuk, hogy őt halljuk. Bach zenéje az örökkévalóval való kommunikációra tanít.

A zene megnyitja számunkra az időt. Nyitott fülre és lélekre nevel. Sok gondolatot hordoz, amit nem szövegen, hanem dallomokon keresztül mond el. Az időtlenség hatalmas érték! Nagyon sokat ad nekünk, ha bízunk az időtlenségben, mert akkor el merjünk hinni, hogy lesz jövő! Azoknak, akik lakásban vannak, négy fal között, különösen nehéz perspektívát látni ezekben a napokban.

Ezért is ajánljuk, hogy hallgassanak minél több komolyzenét. Mindannyiunkra hat és a hatása attól fokozódik, hogy mennyire ismerjük. A hanghullámok energiája mentén azonnali hatásnak tesz ki mindannyiunkat, de minél többet hallgatjuk, annál jobban megismerjük és annál inkább élvezhetjük. A módszeres hallgatással egyre nagyobb, egyre teljesebb élményt ad.

Az azonnali hatás eléréséhez válasszunk olyan lágy zenéket, amelyek megnyugtatnak. Érdemes most ilyet hallgatni, mert például a mozgásigényes gyerekeinket Mozart, Teleman, Vivaldi zenéje megnyugtatja. Maguk sem tudják, hogy mitől, de megnyugszanak. Ez fontos lehet az otthonlét alatt.

Min dolgozik most a kommunikációs csapat?

Meglévő anyagaink egy része nem volt digitalizálva, ezt folytatjuk jelen pillanatban is, hogy minél több felvételt oszthassunk meg a youtube csatornánkon. Ötleteket küldünk a muzsikusoknak, hogy bekapcsolódjanak a közösségi médián keresztül a közönség életébe. A bérleteseinkkel kapcsolatban vagyunk, telefonon beszélgetünk velük. Pályázati anyagokat írunk.

Készülünk különböző forgatókönyvekkel az élet újraindulására, a költségvetésünkkel foglalkozunk. Minden hangversenyt pótolni akarunk, hogy a közönség ne veszítsen koncertélményt. És gőzerővel zajlik a következő évad előkészítése is, mely szeptemberben indul. A MÜPA-s évad értékesítése már elindult, de most készül a pécsi kiadványunk és bérletes animációnk például. Rengeteg munka van, ráadásul home office-ban vagyunk. Sikerült gyorsan felvenni a ritmust ennek ellenére is. Egy évtizede egy projektmenedzsment szoftveren keresztül dolgozunk, akkor is, amikor egymás mellett ülünk, így ez megkönnyítette az átállást.

Mit üzensz a zenekar nevében a blog olvasóinak?

Ami fontos: lássunk az időben előre. Próbáljuk meg kinyitni az ablakot és beszívni a friss levegőt. Ez egy 210 éves zenekar. Szabadságharc, két világháború, spanyolnátha, forradalom és rendszerváltás is történt, de ez a zenekar itt van. A komolyzene ereje és üzenete: örök és időtlen. Ezért is hallgassunk most zenét, mert felold minket az időben. Egyébként visszatérve a kiinduló témánkra: a Babaútlevelet rendben megkapják azóta is az újszülöttek Baranyában, Somogy és Tolna megyében.

A képen Graf Orsolyával( jobbról) beszélgetek 2019. decemberében, a Sándor Imre -díj ünnepélyes eredményhirdetésén.