Március közepén robbant be a karantén office a magyar munkahelyek egy részébe. A Médiapiac.com újságírója, Hegyi Henrietta kommunikációs szakmában dolgozó szakembereket kérdezett meg arról a home office indulását követően, hogyan dolgoznak otthonról. Kőszegi András (márkatanácsadó, onBrands), Pécsi Ferenc (ContentPlus Hungary társtulajdonos, Head of Content) és Dr. Pintér Dániel Gergő (PR-stratéga és krízismenedzsment szakértő) mellett nekem is lehetőségem volt megosztani gondolataimat a karantén időszak otthoni munkavégzéséről.

A cikk április 2-án, Nem megy a munka home office-ban? címmel jelent meg. A kommunikációs szakma döntő többsége azonnal otthoni munkavégzési üzemmódra kapcsolt. Ezt tette a Médiapiac szerkesztősége is. Ráadásul gyorsan felismerve a hatalmas horderejű változásokat, egy új rovatban, a Trending Now cím alatt kezdte el publikálni a koronavírus járvánnyal, a házi helyzettel és a kommunikációs szakma reagálásával, változásaival kapcsolatos híreket, interjúkat, összeállításokat. Nagyon megszerettem ezt a rovatot és mindig ezzel kezdem a portál  olvasását, mert nagyon jól leköveti a magyar médiapiac hangulatát és főbb témáit.

Számos kérdést kaptam Hegyi Henriettától, melyek közül a legjobban tetsző két kérdést, és az azokra való választ teszem közzé itt a blogban.

Munka és magánszféra összefonódása

-Amennyiben együtt élsz valakivel, hogyan oldod meg, hogy zavartalanul tudj dolgozni a környezetében? (főleg, ha gyerek)

Amikor valaki életvitelszerűen otthonról dolgozik, akkor a munkahelye, hacsak nem egyedül él, az mások otthona is egyben. Ez rengeteg plusz feladatot és konfliktust generál önmagában. Nálunk a legnehezebb, hogy a telefonálásokat átvészeljük, hiszen a gyerekeim a legváratlanabb pillanatban képesek bejönni a dolgozószobámba.

Először is muszáj pontosítani, ez most nem home office, hiába hívjuk annak, kényszerből, egészségmegóvási céllal, a járvány lassítása érdekében végzi a munkáját otthonából most, aki tudja.
Aki team szinten most tapasztalja meg, itthonról hogyan kell dolgozni, miközben egészségesen próbálja túlélni a járványt, annak rendkívül nehéz dolga van.

Nem hasonlít ugyanis jelen helyzet egy normál home office-hoz. Ezt azért szeretném hangsúlyozni, mert vezetőként érdemes ezt belekalkulálni egy-egy munkatárs munkájának értékelésébe, hogy nem várhatjuk ugyanazt tőlük a rájuk szakadó új körülmények között. És ugyanez az üzenet annak, aki home office-ból dolgozik most munkavállalóként: ne ostorozd magad, ha szétesel! Miközben aggódsz, fertőtlenítesz, maszkot varrsz, élesztőt hajtasz fel, a gyerekeid házi feladatait is megcsinálod, miközben a napi rutin darabokra hullott: képtelenség ugyanabban a minőségben és mennyiségben dolgozni, mint nyugodt, megszokott körülmények között.

Így fog változni a home office

– Változtatni fog a koronavírus által okozott helyzet a home office megítélésén és alkalmazásán? Ha igen, hogyan?

Nem ott folytatódik az életünk, ahol március 11-én megállt. Egy új világ lesz, egy olyan világ, amiben a bizonytalanság még inkább benne van.

A home office-nak hála, rengeteg alibi munkakörről fog kiderülni, hogy teljesen felesleges. Rá fognak jönni a kontrollmániás főnökök is, hogy vannak szituációk, amikor kénytelenek megbízni munkatársaikban. Más értéke lesz a csapathoz tartozásnak is. Sok cég kollektív emlékezetébe be fog kerülni a járvány időszaka, és nem lesz szükség csapatépőkre sem a csapat összetartozásának megélésére. Mindezek hatni fognak a home office-ra is, amely sokkal elfogadottabbá fog válni. Egyszerűen azért, mert sok cég azért fog túlélni, mert elkötelezett kollégái éles helyzetben, sokszor a megfelelő informatikai, vagy jogi háttér sebtiben történt megteremtését követően, akadozó sávszélességgel, erejükön felül, de egyben tartják home office-ból a céget.

A teljes cikket pedig ezzel az ajánlóval olvashatod el: Az otthoni munka főleg azok számára lehet különösen nehéz, akik most tapasztalják meg először. Cikkünkben előbb bemutatunk néhány nemzetközileg ismert tippet, majd pedig négy otthonról dolgozó, a médiával kapcsolatos területeken tevékenykedő szakemberhez fordulunk tanácsért.