Mi lesz velünk, mi lesz a csapattal? – ennek a kérdésnek a megválaszolása adta az apropóját a Munkahelyi és üzleti konfliktusok meetup csoport budapesti nyitóestjének. A cégvezetőkből és HR szakemberekből álló hallgatóság Csikós-Nagy Katalin, Csereklyei Bálint, Szatmáriné Dr. Balogh Mária előadásait Princz Katalin és Vas Dóra sajtószemléjét hallgathatták meg, de lehetőségük volt saját kérdéseiket is feltenni az előadóknak. A járványügyi biztonsági szabályok betartása mellett, valós térben tartottuk meg a találkozót.

Rengeteg változás történt körülöttünk – ezzel indította beszédét az est két háziasszonya, Princz Katalin, mediátor, alternatív vitarendező és Vas Dóra kríziskommunikációs szaktanácsadó. Nincsenek előttünk minták, miközben szinte minden nap új helyzeteket, konfliktusokat kell megoldani. Új tudásra, új készségek elsajátítására van szükség -hangsúlyozta Princz Katalin. Pontosan ezért hoztuk létre ezt a szakmai csoportot – vette át a szót Vas Dóra. A meetup forma az USA-ból indult, az ikertornyok elleni 2001 terrortámadást követően “lefagyott” közösségi élet közös érdeklődés alapján való újraszervezését segítette. Mi elsősorban cégvezetők és szakmai vezetők érdeklődésére számítunk, hiszen ők kerültek a legnagyobb nyomás alá a pandémia következtében. Nekik kell fenntartaniuk a teljesítményt, akár naponta új döntést hozni egy-egy csapat sorsáról. -tette hozzá a kommunikációs szakember.

Csoportdinamika pandémia idején

Az est nyitóelőadását Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka- és szervezet szakpszichológus, Convictus -Consult ügyvezetője tartotta, Csoportdinamika pandémia idején címmel. A szervezetfejlesztő áttekintette a különböző munkakörülmények közé került csapatok csoportjellemzőinek változását. Így a teljes vagy részletes bezárás, a home office-ba került csapatok, a csökkentett létszámú műszakokban rotált munkavégzést végzők és a gyors fejlődést megélt cégek csapatainak jellemzőit is megismerhették a résztvevők. A szakember hangsúlyozta: minden olyan csapatban, ahol a team személyi összetétele 10-20 %-kal változik, újraindul a csoportképeződés, melynek fázisai új vezetői feladatokat nyitnak. A COVID-19 hatására most jóval több személyes odafigyelés, törődés szükséges a vezetők és a HR felől. Megnő az igény a személyes mentálhigiéné, a pszichés változások munkáltatói támogatására, de az önszervező és vezetési képességek fejlesztésére is nagy hangsúlyt kell helyezni.

Hogyan tartható fenn egy csapat teljesítménye, ha tartóssá válnak a bizonytalan munkakörülmények?

Csereklyei Bálint, az Ilogistic Kft. ügyvezetője arról beszélt, milyen szervezeti kihívásokat hozott a hirtelen megugró kereslet. A webáruházak fulfillment szolgáltatását nyújtó biatorbágyi cég számára minden hónap rekord csomagszámot hozott az elmúlt időszakban. A kereslet felfutásával párhuzamosan a toborzás lett sokkal könnyebb március közepétől. Olyan nagy számú érdeklődőből válogathattunk, hogy a hirdetéseket is elhagyhattuk és egyes posztokon minőségi cserére is lehetőség nyílt, ami tovább növelte az eredményességünket– mondta a cégvezető. További nagy szervezeti változás volt, hogy korábban a vezetőket kinevelte a cég, a bővülő csapatok vezetőit mindig belülről választották ki. Most egyszerre volt szükség több csoportvezetőre, így a kívülről érkező új munkavállalóknál hosszabb volt a betanítási, onboarding időszak.

Gondoskodó leépítésről

Csikós Nagy Katalint, a HR- Evolution Kft. outplacement szakértője a gondoskodó leépítés hazai gyakorlatával ismertette meg a résztvevőket. A gondoskodó leépítés hatalmas segítség mind a vezetőnek, mind pedig az elbocsátott munkavállalónak -hangsúlyozta a szakértő. A munkáltatói oldalon a megfontosabb előnyök között van, hogy a vezető konkrét segítséget kap arra vonatkozóan, hogyan közölje az elbocsátást. “Gondoljunk bele, milyen nehéz lehet egy olyan vezetőnek, akinek évről évre 10%-os leépítést kell végrehajtania” – mondta Csikós-Nagy Katalin. A munkavállalói oldalon hatalmas eredmény, hogy lerövidül az álláskeresési periódus. “Nagyon magas elégedettségi mutatókat és kiváló elhelyezkedési mutatókat tudunk felmutatni -és ez hatalmas érték. Mindig különleges, amikor elbocsátott HR szakembert segíthetünk az outplacement során. Sok HR-es szakember bizony ekkor döbben rá, mekkora segítséget tud adni a gondoskodó leépítés a továbblépésben.”- tette hozzá.

Sajtószemle a csapatról

A kiolvastuk az internetet… című sajtószemlében vezetőknek, HR szakembereknek szóló webinárok, kutatások, újságcikkek legfontosabb megállapításaiból hallhattak a résztvevők összefoglalót. Princz Katalin hangsúlyozta: “Más vezetői készségeket követel a megváltozott helyzet. A legfontosabb, hogy a középvezetők megkapják azokat a kommunikációs és konfliktuskezelési eszközöket, mellyel felvértezve a következő, még nagyon nehéz időszakban a csapatok egybentartása lehetségessé válik.” Vas Dóra hozzátette: És ne feledkezzünk meg a teljesítményről sem. Csapat nélkül nincsen teljesítmény, és vezető nélkül sincsen csapat. A középvezetők támogatásával nemcsak elviselhetőbbé tesszük a helytállást, de esélyt adunk arra is, hogy megerősödve kerüljön ki a szervezet a mindenki számára rengeteg kihívást tartogató időszakból.

Az estet záró fórumbeszélgetésben az őszi forgatókönyvekről, a csapatépítők megváltozásáról, a HR előtt álló új kihívásokról is esett szó.