torgyan-jozsef-bekeritve.jpgA Direkt36, a Transparency International, a K-Monitor és a 444.hu az InterNews Alapítvány segítségével az állami és országgyűlési tisztségviselők vagyonosodásának ellenőrzésére hivatott vagyonnyilatkozati rendszer átláthatóságáért harcol.

Műhelyfoglalkozás. 1. rész

Egy műhelyfoglalkozáson vehettem részt, melyet a Független Médiaközpont szervezett, elsősorban újságírók számára. A két napos műhelyfoglalkozáson a magyar vagyonnyilatkozati rendszer visszasságai és egy jó vagyonnyilatkozati szisztéma ismérvei mellett arról esett főképp szó, hogyan lehet felhasználni a vagyonnyilatkozatokat egy-egy vagyonosodás hátterének tanulmányozásában.

Viszonylag széles kör kötelezett ma Magyarországon vagyonnyilatkozata nyilvánosságra hozatalára. Miniszterek, államtitkárok, polgármesterek, országgyűlési képviselők, köztársasági elnök és az alkotmánybírák mellett szintén vagyonnyilatkozatot kell tenniük többek között az Állami számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnöke, Monetáris Tanács, Médiatanács tagjainak, a legfőbb ügyésznek és helyettesének, az ügyészeknek. Ezek kézzel kitöltött nyilatkozatok — minimális adattartalommal, ráadásul nincsenek összevezetve az adónyilatkozatokkal. A nyilatkozatot (országgyűlési képviselők esetén) a mentelmi bizottság elnöke ellenőrizheti.

Emberemlékezet óta nem függesztették fel senki jövedelmét, mert hibás vagyonnyilatkozatot adott le, vagy nem adta le nyilatkozatát”- emelte ki Dr. Burai Petra, a Transparency International jogásza. Ha bárki, bármilyen tényállítást tesz, a mentelmi bizottság elnöke az összeférhetetlenségi eljárások szabályai alapján jár el. A mai gyakorlat az, hogy a mentelmi bizottságig jelenleg el sem jutnak ügyek. A vagyonnyilatkozati rendszer kialakítása óta lefolytatott alig két tucatnyi vizsgálat során a képviselők túlnyomó többségében meggyőzték a bizottságot, miért állítottak valótlanságot.

A hosszú excelfile-ok éjszakájának is nevezik január 31-ét, amikor többek között az országgyűlési képviselők aktuális vagyonnyilatkoztatait közzéteszik. Ezekből születnek cikkek, például ilyenek: Íme a megyei országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata aztán a vagyonnyilatkozatok iránti érdeklődés és figyelem megszűnik, majdnem egy évre. Néha elírnak valamit a kézzel beadott nyilatkozatokban, mint tette Tapolczai Gergely. Az 570.000.000 Ft-os tartozás kiugró, de a nem szembetűnő hibák és csúsztatások tuljadonképpen utolérhetetlenek és kiszűrhetetlenek a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerrel. Az elavult módszerrel (kézzel kitöltés és visszaszkennelés) vagyonnyilatkozatok hol eltűnnek, hol feltűnnek, közzétételük is átláthatatlan, kereshetetlen, így ellenőrizhetetlen.

Elszántan kell keresni

Szerettem volna belinkelni ide egy tetszőleges országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatot, így elkezdtem keresni. Rutinos felhasználóként persze a keresővel kezdtem. Újságcikkekig jutottam. Aztán az orszaggyules.hu -n kerestem, végül a kormany.hu -n belül (megelégedve egy tetszőleges államtitkári vagyonnyilatkozattal) a következőképpen jutottam el: az egyes minisztériumok egyes államtitkárságainak államtitkár menüpontjának a vagyonnyilatkozat menüpontja átlinkelt a Dokumentumtárra. Itt név szerint, zip file-formátumban, pár száz KB-os pdf-ekben voltak kilistázva a vagyonnyilatkozatok. Mindezt laptopról. Mobil eszközről, ahonnan pedig az emberek zöme internetezik, ezek az információk szinte elérhetetlenek. Ez például Semjén Zsolt nyilatkozata.

Torgyánig kell visszamennünk

A mai vagyonnyilatkozati rendszer bevezetése, az 1998-2002-es ciklusban történt, ami hatalmas előrelépés volt korábbi rendszerhez képest. Egy komoly visszahangot kiváltó ügy a kiindulópontja a 2001-től érvényes, a mulasztó képviselőt szankciókkal sújtó törvény bevezetésének előzménye. Ez Dr. Torgyán József kisgazda képviselő vagyonosodása volt. Az ő villaépítési botrányát követő ún. vagyonnyilatkozat-háború lezárása volt, hogy kötelezővé vált az évenkénti vagyonosodást bemutató vagyonnyilatkozat-tétel.

A vagyonnyilatkozatok azóta is folyamatos információforrás szolgáltatnak az oknyomozó riportok számára, miközben az esetlegesen kiderülő, nagy mértékű vagyongyarapodást változatos módon igyekeznek megmagyarázni a politikusok. Az első ilyen díjnyertes magyarázkodást maga Dr. Torgyán tette, aki alábbi nyilatkozata szerint azért nem közölt valós adatokat a vagyonnyilatkozatában, hogy ne informálódhassanak vagyonát illetően egyes betörőcsoportok.

Dr. Torgyán József meglepő magyarázata 2000-ben vagyona eltitkolásával kapcsolatban:

„Egyes betörőcsoportok vagy robbantó csoportok innen (a vagyonnyilatkozatból) szereztek olyan információkat, amelyeket én nem tartok kívánatosnak. Nem tudom, hogy mennyiben szeretnék önök segíteni a rablócsoportok működését vagy a robbantó csoportok működését. Mert akkor lenne célszerű, hogy én a saját helyzetemről a nyilvánosság előtt anyagiakat illetően pontos tájékoztatást adjak. Nyilvánvalóan akkor önök adnak egy címet, egy vagyonleltárt, hogy íme kedves betörő urak vagy robbantó urak, itt van Torgyán József, itt ezt lehet rabolni, tessék menni.”

a kép forrása

A mára klasszikussá vált magyarázatot korunk politikusai tudják még überelni, de ebből már később lesz szó.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 2 =