Néhány tanács, mielőtt Mihalik Enikővel, Jennifer Lawrence -szel, vagy éppen Mága Zoltánnal készítenél otthonodban (vagy munkahelyi gépeden) közös fotót. Sőt, a Streisand-hatásról is olvashatsz. (A fotón a Streisand-hatás egy nevezetes példáját láthatjátok: az előző francia elnökről, Francois Hollande-ról készítették egy iskolai ünnepségen. Ritka szerencsétlen felvétel, amit meg is próbált letiltani az elnöki hivatal. Hát, nem sikerült.)

Amikor egy Facebook-csoportba belinkelték Mága Zoltán Facebookra feltöltött pénteki fotóját, mindenki csak találgatta, vajon komolyan gondolta-e, vagy csak viccnek szánta a népszerű hegedűművész a Streisanddal közös montázst. Azóta persze tudjuk, hogy csak vicc volt, és nyilván, a művész úr munkásságát és jellemét nálamnál sokkal jobban ismerők ezt meg is tudják erősíteni. Ettől még vannak olyan emberek az univerzumban, akik hamis fotóval dicsekszenek nyilvánosan és olyanok is, akik mindent elkövetnek azért, hogy ami megjelent róluk, az eltűnjön.

Qualman What happens In Vegas, Stays On YouTube című könyvében olvastam, hogy minden harmadik posztunkat megbánjuk, miután közzéteszünk. Qualman alapvetően arról beszél ebben a könyvében, hogy a web 2.0 a családi, munkahelyi, üzleti kapcsolatainkra milyen hatalmas hatással van, hogyan változtatja meg online jelenlétünk a rólunk alkotott képet. Folyamatosan észnél kell lennünk, mert nincs privát szféránk, amit kiteszünk, az örökre megmarad.

Hacsak nem egy viccközösség hírfolyamára töltöd fel a példaképeddel közös hamis fotódat, lesznek olyanok, akik komolyan fogják gondolni (akkor is, ha viccnek szántad). Magyarázkodnod kell. Mága Zoltán oldalának adminja is legalább egy órát elvacakolt, mire összeszedte magyarázat-poszthoz a fontos érveket.

De nyilván, a Streisand- képpel nagy publicitás is érkezett az oldalra. Egy ilyen fotó (akkor is, ha csak vicc, figyelemfelhívás, jópofaság) oda fog vonzani az oldalra nagyon sok olyan embert, akik nem az adott emberre, márkára, hanem a helyzetre, a fennforgásra kíváncsiak. Ha most Mága Zoltán beköveti többszáz (vagy többezer) új felhasználó a kép miatt, aki nem rajongója annak a világnak, amit Mága Zoltán képvisel, az nem fogja előrevinni a közösséget és a jegyértékesítéseket sem. A most már félmilliós bázissal rendelkező oldal nyilván nagyon fontos kommunikációs felületté válhat a hagyományosan erős őszi szezonban, illletve az újévi koncert miatt a márkának. Nem érdemes kockáztatni a negatív kommenteket, rosszízű beszólásokat.

Hogy itt tudatos figyelemfelkeltésről lehet szó, azt az oldal igen gyors növekedéséből sejthető. A Facebook-falon lévő két köszönőposztból nyomonkövethető, hogy augusztus 24-én lépte át az oldal a 300.000 főt, szeptember 4-én pedig már elérték a 400.000 fős rajongótábort (amit meg is köszöntek egy újévi koncertre szóló nyereményjátékkal), mára pedig már 516 808 rajongóval büszkélkedhetnek. A dinamikus növekedést is mutatja az alábbi kép, mely a socialbakers.com oldalról elérhető. (@Indriq-nek köszönjük a megjegyzést, a grafikon torzít, 300.000-nél indul, így nagyobbnak tűnhet a növekedés).

Ez mindenképpen kiugróan nagy növekedés, A socailbakers.com analitikája alapján csak az utóbbi 1 napban +8 571 fővel nőtt a rajongók köre.

A végére a Streisand-hatásról, ami pont az egyik leggazdagabb, üzletileg is igen sikeres Barbra Streisandhoz kötődik. Streisand kaliforniai villája egy erózióval sújtott partszakaszon található, amit egy környezetvédelmi program keretében folyamatosan fotóznak, a változások nyomonkövetéséért. Ebből az adatbázisból akarta Streisand eltávolíttatni azt a fotót, amin a villája is van. Völgyi Attila blogján el is olvashatjátok az előzményeket, nagyon jól összeszedte, mi a háttere a Streisand-effektnek nevezett jelenségnek. A jelenség lényege, hogy amit megpróbálunk eltüntetni az internetről, azzal éppen felhívjuk rá a figyelmet és sokkal nagyobb figyelmet irányítunk rá. Ez a névadó színésznőnek olyannyira összejött, hogy a 3850 -es számú fotót, amin az ő villája is rajta van, összesen hat alkalommal töltötték le a per előtt (ebből kétszer Streisand ügyvédi irodája). Igen, itt most egy hatalmas szám jön, csak 2003. május 20. és június 24. között 420 000 letöltést regisztráltak a partszakasz erózióval foglalkozó program fotóarchivumának kezelői. Na, ez a Streisand-hatás.

Ha Mága Zoltán hivatalos oldalának adminjai éppen azon ötleteltek, hogy mivel tudnak még több embert behúzni az oldalra, és tudatosan használták ki a Streisand-hatást, akkor nagy gratula nekik, szép fricska volt, hogy éppen Streisand fotójával tették ezt. Azért ez reméljük pár nap múlva is ugyanilyen jó ötlet marad. Igen, akkor, amikor ismét megszólítják a most begyűjtött rajongókat, akkor kiderül, hogy mennyire tartós marad a mostani médiahekk? vicc? utáni érdeklődés az újévi koncertjegyek iránt, a frissen verbuvált rajongók körében.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + tizenöt =