Hazánkban többen olvasnak egy-egy fogyiblogot, mint kortárs szépirodalmat. A kellően kitartó és kellően megosztó alternatív életmódváltók előbb-utóbb mainstreammé válnak. Hatalmas rajongótáborral rendelkező, fiatal YouTube, Insta, Facebook-életmódváltók közül választhatunk. De Schobert Norbi szellemi örökéből úgy tűnik, nagyon nehéz kilépni az új generációnak.

Ha ugyanis egyetlen táplálkozási reformert követsz, mindet láttad: ugyanaz a kommunikációs recept egy -egy karrier felhúzásánál. Természetesen ők nagyon keményen megdolgoznak a sikerért, ez elvitathatalan. Sőt, mivel többen közülük saját magukon, vagy családtagjukon, közvetlen barátaikon kísérletezték ki a módszereiket, rendkívüli erővel és hittel képesek megszólítani és megtartani rajongótáborukat. Szafi az egyik legszimpatikusabb, leghitelesebb szereplője ennek a piacnak, így különösen fájó, ami vele történik.

Mintha menetrendszerűen jönne minden ilyen sztoriba egy “irigy” (talán egy volt  barát? az első segítő? ) aki előbb feljelentget, aztán, amikor ebből kifogy a lendület, rágalmaz, (a saját olvasatában “felfedi az igazságot”). Szafival is ez történt, korábbi NÉBIH felvételek összevágásával rágalmazó videót tettek közzé a YouTube-on. Megtekinthető itt.

Szafi erre reagáló videójába ( ha megnéznéd, lépj be a Facebook-ra) a Facebook-falamon botlottam, hétfő este (22.00) majdnem 4000 reakciónál és 900 kommentnél járt, 200.000 körüli megtekintéssel. Az a rágalmazó, lejárató videó, amire reagál, ugyanekkor 20 000 megtekintésig jutott. Ma reggelre ezek a számok így néznek ki: Szafi reagáló videója 317.000 megtekintés, lejárató videó összes megtekintés: 26.000. Ennek akár örülhetne is Szafi, hiszen a saját kommunikációs hálózatán keresztül képes volt a reakcióját, értelmezését eljuttatni a vásárlóihoz, rajongóihoz. De ez csak relatív siker, az én meglátásom szerint komoly kommunikációs kudarc.

Sajnos, a rágalmazó röhöghet a markába, mert Szafi nem higgadtan, hanem érzelmeitől vezérelve reagált.

A lejárató videót sokan megnézték, de egyértelműen maga Szafi is “beszállt” a terjesztésébe, a videót a reagálással ő népszerűsíti. 1:0 a rágalmazó javára.

Szafi a reagáló videóban teljesen kiborult, érzelmileg iszonyatosan erősen hatott rá a rágalmazás (ezt nem is rejti véka alá, ahogy fogalmaz, sérti az igazságérzetét). A rágalmazás így működik: akkor sikeres, ha kiborulsz rajta. Mintha felkínálnád a torkodat: gyere, itt harapj! 2:0 a rágalmazó javára.

És ez a legfontosabb: a vásárlók szemszögének érvényesítése. Míg a lejárató videó ügyesen érinti a vásárlók kérdéskörét (csak jóváírást kapnak, drágán vásárolnak termékeket, az ő egészségük veszélyeztetésével van extrahaszon a termékeken), addig Szafi csak magáról beszél, az őt ért személyes támadásról, a saját érzéseiről. Nagyon fontos, hogy egy ennyire kisarkított helyzetben SEM feledkezhetünk meg a vásárlókról. 3:0 a rágalmazó javára.

Mi a tanulság? A rágalmazás nagyon komoly kommunikációs krízishelyzet. Soha nem szabad személyes támadásként kezelni, mindig ki kell vonnunk magunkat a hatása alól. Az elhangzott vádaknál ugyanis sokkal fontosabb és hosszabb távra hat az, amit mi magunk kiváltunk a viselkedésünkkel.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc + tizenöt =