A veszteségkommunikáció kifejezéssel Zelena András írásaiban találkoztam először. A veszteségélmény megosztása sokaknak segít a veszteség feldolgozásában. A veszteségkommunikáció azt jelenti, hogy hogyan közöljük a minket ért veszteséget környezetünkkel.

Veszteségélmény lehet egy költözés, munkahely elvesztése, nyugdíjba vonulás, családi állapot megváltozása, válás éppúgy, mint egy barát vagy házikedvenc elveszítése.

Zelena András (P.h.D., tanatológus, A BGE KKK Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszékének adjunktusa) érdeklődésének középpontjában a közösségi gyászfeldolgozás áll egy ideje. A Médiakutató 2017. nyári számában megjelent Veszteségkommunikáció az újmédia színterein című tudományos szakcikkének néhány fontos gondolatát igyekszem összegezni.

Hagyományos veszteség élményt megosztó médiafelület például a gyászjelentés vagy a a gyászhirdetés. Zelena szerint a hagyományos kommunikáció felületekhez képest a social media  ( újmédia, web 2.0, közösségi média) lehetőséget teremt a társak közötti visszacsatolásra és válaszreakciókra is.

A veszteségközlések jellemző újmédiás kommunikációs felületei:

  • emlékvideók
  • Facebook emlékoldalak
  • családi állapotváltozások
  • Facebook posztok (fotók, bejegyzések, megosztott zeneszámok)
  • Feketére cserélt profilfotók vagy coverfotók
  • online betegség vagy haldoklási naplók
  • virtuális sírkertek

A cikkben egy kutatást ismertet Zelena. 2017 februárjában, Facebook-kérdőívben mérte fel véletlenszerű válaszadók veszteségélmények megosztásával kapcsolatos véleményét. A veszteségélmények megosztásának elterjedtségét mutatja, hogy minden válaszoló találkozott ilyen tartalommal internetezés közben. Bár kicsi mintás, de mindenképpen érdekes adat, hogy a válaszadók 93%-a találkozott a veronai busztragédiát követő gyászhoz kapcsolódóan az áldozatokra emlékező nyilvános posztokra.

A közösségi média színterein közzétett veszteségélmények Zelena András szerint segítenek a gyászmunkában, a gyász feldolgozásában. Ha legközelebb látsz ismerősöd üzenőfalán megosztott veszteséget, fejezd ki együttérzésedet, mert ezzel segítesz:)

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 6 =