Találkoztál már zsíros hajú, gyűrött ingű  vagy erős emberszagú ügyintézővel? Ugye, ugye. Hazánkban, ahol egy flip-flop pacskerban is tolják a bizniszt, van mit fejleszteni az üzleti megjelenésen. Éppen ezért imádok minden formalizálást, öltözködési protokollt  és arculati előírást. Egy ügyfélszolgálaton például.

Csütörtökön jelentek meg részletek az OBH arculati kézikönyvének egyes részleteivel kapcsolatosan és azonnal vihart is kavart néhány előírás. Az erős parfüm mellett a manapság ultradivatos borostát is kerülendőnek nevező kézikönyvről kértünk szakmai véleményt Lacfi Ági stílustanácsadótól, aki üzleti stílus tanácsadóként régóta foglalkozik üzletemberek és üzletasszonyok öltöztetésével.

Interjú Lacfi Ágival

Mennyire szokás itthon az öltözködés céges szabályozása?

Lacfi Ági: A magukra külsőségekben is adó cégeknél, különösen a multiknál gyakori az úgynevezett dress code. Ez egy kifejezetten a dolgozók megjelenése iránti elvárásokat tartalmazó itiner, amely akár lehet egy arculati kézikönyv egy része. Különösen fontos, ha a cég dolgozói, vagy azok egy csoportja napi szinten találkozik ügyfelekkel, pl. banki alkalmazottak, ügyfélszolgálati munkatársak, tanácsadók, stb. Egy dress code a szabályozás mellett segítség is a dolgozó számára. Magam is írtam már ilyet különböző profilú cégek számára.

A tapasztalataid szerint, mi az a mélység, amit érdemes leszabályozni? A csat például még ide tartozik?

Lacfi Ági: Az általános dress code megszabhatja a viselendő ruhadarabok színét, a formaiságát (pl. öltöny/kosztüm, vagy zakó, nyakkendő kötelező lehet). Kötelező lehet egy minimálisan betartandó szoknyahossz, megszabhatja, hogy egy adott darabot kötelező viselni (pl. egyen-sál/nyakkendő, póló, stb) és megszabhatja az általános tilalmakat (pl. tilos a papucs, tilos a piercing, tetoválás látható helyen, stb.).  Magában foglalhatja, hogy a dolgozó tartózkodjon a kifejezetten feltűnő, kirívó dolgok viselésétől, pl.: óriási műkörmök, hatalmas ékszerek, vagy csatok, vállig érő fülbevalók.

Gyakori, hogy a vezetőség kéri, hogy ilyesmit is foglaljanak a céges dress code-ba, mert így könnyebb az ilyen kívánságoknak érvényt szerezni.

A személyi higiéniára is kitér az ajánlás. Te is tartasz cégeknek, nagyvállalati ügyfeleknek is öltözködési tréningeket. Hogyan látod, szokott ilyen kérdés lenni, tehát ez olyan téma, amire érdemes kitérni?

Lacfi Ági: A dress code tartalmazhatja, hogy elvárt az ápolt megjelenés, de bár maximálisan elvárható, mégsem lehet leszabályozni, nem szabhatjuk meg, hogy mindenki legyen üde és illatos és kész. Ezekben az esetekben a személyes beszélgetések segíthetnek inkább.

Mit gondolsz a fekete-fehér színkombóról?

Lacfi Ági: Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy a bíróság és a kapcsolódó hivatalok, a törvényesség bástyáját jelentik számunkra, elvárhatjuk, hogy a dolgozók megjelenése visszafogottan elegáns, klasszikusan üzleti legyen, bizalomgerjesztő, de hivatalos.

A fekete fehér kombinációban a fekete szín egyáltalán nem üzleti szín, a hivatali életben inkább ajánlott alkalmakra, színházba, vacsorázni, a szmoking színeként, vagy temetésre, de határozottan nem tartozik a klasszikus üzleti öltözék színeihez. Ehelyett ajánlott a sötétkék, vagy a szürke sötét árnyalatai. A fehér szín rendben van, bár nem sok fantáziára vall ez a választás, viszont uniformizálhatóbb, mint egy világoskék például.

Amennyiben a cél „a nyitott, ügyfélbarát, szolgáltató bíróság”, a fekete akkor is rossz választás, hiszen a legkevésbé barátságos szín. A fekete az elhatárolódás, a különbözni vágyás, és a mi kultúránkban a gyász színe.

Jó ötletnek tűnik a sál, illetve a nyakkendő. Egyetértesz, hogy ez jó elem?

Lacfi Ági: Ezek megszokott, könnyen alkalmazható, viszonylag költséghatékony kiegészítők, amelyek egységessé és megkülönböztethetővé tehetik a megjelenést, természetesen, ha korrekt módon viselik őket.

Mit szoktál javasolni, formaruha jó megoldás az ügyfélszolgálatokon?

Lacfi Ági: Igen, jó megoldás lehet. Feltételezi, hogy egy körültekintően, a munka helyét és a dolgozók napi rutinját és szükségleteit felmérő, ízléssel megtervezett öltözékről van szó, amelyből elegendő mennyiség készül ahhoz, hogy azt a dolgozók mindig tisztán viselhessék. Mivel ezt meglehetősen nehéz megvalósítani, ezért a hivatalok és cégek általában elvetik az ötletet és inkább a dress code által szabályozott, de privát ruhatárból megoldott megjelenés mellett döntenek.

Te hogyan látod, pár év múlva fognak születni újságcikkek egy az öltözködést is szabályozó arculati kézikönyvről, vagy ez teljesen elfogadottá válik?

Lacfi Ági: Én csak merem remélni, hogy egyre inkább elfogadottá válik. Az újságcikkek akkor születnek, ha valami kirívó, rendkívüli került a szabályzásba. Ebben az esetben a kézikönyv írói helyében megmaradtam volna a felsőruházat szabályozásánál, és ha ennél intimebb területen lenne szükség tanácsra, vagy figyelemfelhívásra, azt négyszemközt, szóban tenném meg.

 

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét + tizenhat =