1. Cicás képek megosztása

Az információk terjedésének megakadályozása, ezáltal a rendőrség munkájának megkönnyítése, illetve az áldozatok, sérültek személyiségi jogaira való figyelemfelhívás egyaránt megokolja, hogy spanyol felhasználók a twitteren cicás fotók megosztására ösztönzik egymást. A rendőrség is kérte a terrorrtámadást követően twitteren, hogy belgiumi mintára cicás fotók megosztásával posztoljanak a terrortámadásról.

A Newsweek After Barcelona attack, spanish twitter users are sharing cat pictures  című cikkében megemlít egy posztot, amiben azt írja egy együttérző felhasználó: A cicás képekkel megakadályozzuk, hogy a gyilkosok elérjék a célukat: nem segítjük őket, hogy még több fájdalmat okozzanak. Hasonló tartalmú az El Pais cikke is, ahol a cuki cicás twitter-posztok közül is szemléznek.

Sajnos, az online hírportálok szerkesztői nem olvasták a spanyol cicás posztokat, ijesztő mennyiségben és változatosságban találhatóak képek, videók a barcelonai terroreseményről. Nyilván, egy zsúfolt utcán, amikor mindenkinél ott van a telefon, eszméletlen mennyiségben készülhettek videók, fotók, amiket a terrortámadást átélő, sokkos állapotban lévő felhasználók pillanatokon belül meg is osztottak a közöségi médián keresztül.

2. Hashtagek a tájékozódás megkönnyítésére

Terjedni kezdtek a #FuerzaBarcelona, a #TodosConBarcelona, a #Ramblas, az #ÁnimoBarcelona hastagek. Ezek egyrészt a támadás helyszínére utalnak, másrészt a Veled vagyunk spanyol megfelelői, illetve a #FuerzaBarcelona a város futballszurkolóinak kedvelt szlogenje.

3. Az Emergencies Catalunya kommunikációja

Az Emergencies Catalunya, a tartományi segélyvonal működtetője már 17.44-kor figyelmeztetett a twitteren, hogy a mentést segítő telefonvonalak helyett az emberek használják a közösségi médiát. A merénylet 17.00-kor történt helyi idő szerint, Emergencies Catalunya szinte azonnal elkezdte a twitteren az informálást, illetve retwetelt fontos infokat. Ráadásul tette mindezt több nyelven, a spanyol mellett a fontosabb posztokat franciául és angolul is kitette.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 4 =