A rágalmazó blogoldalakra nincsen jó szakkifejezés, pedig léteznek, rombolnak, bántanak. A valóságban nem blogok, hanem blognak álcázott weboldalak, melyek egy személynek vagy cégnek szándékosan rossz hírét keltik.

Nem keverendők össze a „fake bloggal”, vagy rövidebben „flog”-gal, melyekről itt talál részletes leírást. A flogok olyan álcázott tartalmak, melyek független forrásnak tűnnek, pedig egy adott cég értékesítését, pozitív megítélését támogatják. Ma, a natív hirdetések és a tartalommarketing korában ez szinte már megszokott kommunikációs forma. De a rágalmazó blogoldalak nem ilyenek.

A rágalmazó blogoldalak jellemzői

A rágalmazó blogoldalak sajátossága, hogy rossz színben tüntetnek fel valakit, vagy valamit, alaptalan, vagy féligaz állításokra, hazugságokra építve.

A rágalmazó blogoldal esetében annyiban blogról beszélhetünk, hogy tipikusan ingyenes, külföldi blogmotoron lévő oldalról van szó, amire a létrehozó felpakol pár cikket, vagy csak egyetlen, húzósnak szánt cikket. A domainnév általában utal a témára (különben senki nem találná meg). Tipikusan egy lekövethetetlen azonosítóval (Truster568, de akár Nagy Ferenc) regisztrált oldalról van szó. Miért “kedvelik” a rágalmazók az ingyenes blogmotorokat?

Bár nem szeretnénk tippeket adni, de ezek regisztrálása anonim emailcímmel is megtehető, nagyon-nagyon nehezen visszakövethető, ki áll egy ilyen támadás mögött, míg a domainek regisztrálása (pl. -hu-s domain esetén) jól visszakövethető (pl. itt kereshetőek a magyar domainek tulajdonosai). Az anonimitás mögő rejtőzve sokkal kevésbé fontoljuk meg kijelentéseink következményeit, sarkosabban fogalmazunk a kutatások szerint.

Nagyon fontos jellemzője ezeknek az oldalaknak, hogy az állítások mögött valóban van valamilyen valóságtartalom, vlamilyen tény, vagy tényként felhasználható esemény, újságcikk, fotó. Ezek köré felépített történet azonban már fals, hamis.

Ha rágalmazó témaoldallal találkozik a cégével vagy saját magával kapcsolatosan, ne halogassa a fellépést. Magától ugyanis nem fog eltűnni egy ilyen rágalmazó tartalom.

Figyelmeztetés beállítása

A nevére, a cégnévre, a terméknevekre érdemes Google Alerts-t beállítani. A Google Alerts oldalon, néhány katintással beállítható pl. a Kft. neve, az Ön tulajdonneve.

Ha hazugság, miért foglalkozzam vele?

A legrosszabb stratégia az oldal figyelmen kívül hagyása. Az, hogy nem veszünk róla tudomást, attól még ott marad a tartalom és eljuthat sokakhoz. Minden olvasóra hat az a tartalom, amit olvas. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott személyről vagy cégről szóló hamis, féligaz információk is hatással vannak azokra, akik ezzel találkoznak. Különösen erős ez a hatás, ha egy adott témával kapcsolatosan ez az ELSŐ információ, mert az első benyomás alapvetően meghatározza a későbbi vélekedést egy -egy témával kapcsolatosan.

0
Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 3 =